Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα!


Λαγάνα για Καθαρά Δευτέρα


Υλικά
20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγο σουσάμι



Οδηγίες
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° για 15'-20'.

Ταραμοσαλάτα


Υλικά 
200 γραμμάρια ταραμά
1κιλό ψωμί
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
2 λεμόνια

Οδηγίες
Αφαιρείτε  την κόρα από το ψωμί, το μουλιάζετε και αφού το στραγγίσετε το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τον ταραμά. Το δουλεύετε μαζί μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο- λίγο το λάδι και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το χυμό λεμονιών. Αν είναι λίγο πηχτό το μίγμα ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό χλιαρό.


Σουπιές με σπανάκι


Συστατικά
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 ποτήρι λάδι
2 κρεμμύδια
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
λίγο άνηθο
δυόσμο
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες
Kαθαρίζουμε τις σουπιές, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο και στη συνέχεια τις σουπιές σε μικρά κομμάτια.
Οταν πάρουν μια βράση σβήνουμε με το κρασί, βάζομε λίγο αλάτι και πιπέρι και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να μισοψηθεί.
Ρίχνουμε και το σπανάκι ψιλοκομμένο και σε 10 λεπτά τα φαγητό είναι έτοιμο.


Χαλβάς 

Υλικά 
1 φλιτζάνι τσαγιού  λάδι
2  φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι
4 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό
4 φλιτζάνια  τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνια  αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
3 γαρύφαλλα, λίγο κανέλλα

Οδηγίες
Βράζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα. Στη συνέχεια αφαιρείτε  τα μυρωδικά. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και ρίχνετε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε μέχρι να ξανθύνει. Μόλις καβουρντιστεί το σιμιγδάλι ρίχνετε με προσοχή το βραστό νερό, λίγο λίγο, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει . Προσθέτετε τ αμύγδαλα και σερβίρετε σε φόρμα. Πασπαλίζετε με κανέλα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr