Χριστουγεννιάτικο χοιρινό μπούτι


υλικά
ένα μπούτι χοιρινό περίπου 4-4,5 κ., με την πέτσα και το κόκαλο
4 πορτοκάλια, το χυμό
2 λεμόνια, το χυμό
5 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
4 κ.σ. πετιμέζι (μελάσσα) ροδιού
3 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
1 κ.σ. γαρύφαλλα
1 ξύλο κανέλας
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι



Παρασκευή
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Μ' ένα κοφτερό μαχαιράκι με δόντια, χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού μπακλαβαδωτά. Αναμειγνύουμε σ' ένα μπολ το χυμό από τα λεμόνια, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε καλά με το μείγμα όλο το μπούτι. Μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε ρόμβο της πέτσας του. Το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και το περιχύνουμε με χυμό από 3 πορτοκάλια. Βάζουμε στον πάτο το ξύλο κανέλας, σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε περίπου 3 ώρες, αλείφοντάς το συχνά με τους χυμούς του.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο -βρέχοντας, πάντα, το κρέας με τη σάλτσα του - για άλλη 1.30' ώρα περίπου ( υπολογίζουμε 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό κρέατος). Ανακατεύουμε σε μπολ 1/2 φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού, τη μαρμελάδα, τη μελάσσα ροδιού και τη μουστάρδα. Τα τελευταία 30' αλείφουμε καλά την επιφάνεια με αυτό το μείγμα και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, ανά 10', μέχρι να βγάλουμε το κρέας από το φούρνο.

Αφήνουμε το κρέας να κρυώσει. Το παρουσιάζουμε ολόκληρο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες, την ώρα του σερβιρίσματος. Αν βρίσκεται σε μπουφέ, μπορούμε να έχουμε ήδη κόψει σε φέτες ένα τμήμα, αφήνοντας το υπόλοιπο ολόκληρο, να το κόψει ο κάθε καλεσμένος. Το μπούτι σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούμε να το συνοδέψουμε με μουστάρδες και τσάτνεϋ.

(σημ.: Μαζεύουμε τη σάλτσα του ταψιού, τη σουρώνουμε, τη βράζουμε λίγη ώρα, μέχρι να μειωθεί και να πήξει και τη χρησιμοποιούμε πάνω σε πατάτες φούρνου. Παράλληλα με το κρέας, εκμεταλλευόμαστε το φούρνο για να ψήσουμε πατάτες με μυρωδικά σε πυρέξ ή ολόκληρες με τη φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο).

Πηγή: Athinorama.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr